Slijtage van de knie

Artrose/slijtage van de knie kan verschillende oorzaken hebben:

• De kraakbeenlaag op het gewricht slijt langzaam, waardoor het onderliggende bot gedeeltelijk vrij komt te liggen. Dit komt het meest voor bij mensen van middelbare leeftijd of ouder.

• Een ontstekingsreactie van de knie (bv. reumatoïde artritis) kan het kraakbeen vernietigen, waardoor er slijtage van het kraakbeen optreedt. • Het verwijderen van een meniscus in het verleden.

• Een ongeval (trauma) van de knie, zoals een breuk, bandletsel of een meniscusscheur, kan artrose veroorzaken. Dit wordt posttraumatische artrose genoemd en kan jaren na het trauma alsnog optreden.


De website: www.thuisarts.nl geeft hier ook veel informatie over. De video's hier onder aan, is ook zeer informatief.

Rontgen foto van een linker knie zonder slijtage. Er is een grote ruimte tussen de bot delen. Dit is waar het kraakbeen zit

Rontgen foto van een linker knie. Met forse slijtage aan de binnen en buitenkant van de knie. Bot op bot. er is geen ruimte meer waar het kraakbeen zat

Rontgen foto knie met forse slijtage. Geen ruimte meer tussen de bot delen van het boven- en onderbeen. Voornamelijk aan de buitenkant van de knie

Behandelopties zonder operatie

Pas uw leefgewoonten aan. Dat is nodig als u te zwaar bent of niet voldoende beweegt.

Wees actief, maar ontzie uw knie. Dus: zwemmen of fietsen in plaats van hardlopen en springen. Beperk activiteiten die uw klachten kunnen verergeren, zoals traplopen.

Doe oefeningen om de beweeglijkheid en soepelheid van uw knie te verhogen en de spieren van uw been te versterken. U krijgt hiervoor eventueel fysiotherapie.

Maak gebruik van hulpmiddelen om uw knie te ontzien. Denk hierbij aan een stok, een brace of een bandage.

Voor artrose van de knie kunt u verschillende pijnstillers gebruiken. Paracetamol is het meest veilige. U mag maximaal 4dd 2 x 500 mg gebruiken. NSAID's (zoals diclofenac/naproxen/ ibuprofen) kunnen ook goed helpen. Echter deze middelen hebben wel meer bijwerking dus niet voor iedereen geschikt.

Uw arts kan u een injectie in de knie geven


Vaak geven we een injectie met kenacort (prednison) in de knie. Het middel begint vaak na 10-14 dagen te werken. Dit geeft vaak voor 3-4 mnd klachten vermindering om zo de pijn spiraal te doorbreken en hopelijk langduriger klachten vermindering te geven.

Operatieve opties bij slijtage van de knie

Halve knie prothese

Totale knie prothese